Stań się menedżerem swojej zamrażarki

Artykuł Sponsorowany

Zgodnie z raportem Federacji Polskich Banków Żywności z 2023 r. główną przyczyną marnowania żywności wśród Polaków jest niezmiennie, bo od 2012 r. przegapienie terminu przydatności do spożycia (56% badanych) [1]. Wśród innych przyczyn są również zbyt duże zakupy czy zbyt obfite porcje posiłków. Jednym z prostszych sposobów przeciwdziałania marnotrawstwu jedzenia jest jego mrożenie. Niska temperatura w zamrażalce przedłuża trwałość produktów. W ten sposób możemy przechowywać zarówno półprodukty, jak i gotowe dania. Pamiętajmy jednak, że żywności w zamrażarce nie możemy przechowywać w nieskończoność.

Podpowiedzi jak mrozić:

· Porcjujemy

Kupując np. mięso, zaraz po przyjściu ze sklepu warto je podzielić na gotowe porcje obiadowe i zamrozić. Mniejsze porcje szybciej się rozmrażają i z zamrażarki wyjmujemy ilość jaka jest nam niezbędna w danym momencie.

· Chłodzimy

Należy schładzać jedzenie przed włożeniem do zamrażarki. Ciepłe danie powoduje podnoszenie temperatury w zamrażalniku i rozmrażanie innych potraw. Poza tym jest to nieekonomiczne.

· Pakujemy

Gotowe dania zamrażane przez nas muszą być szczelnie zapakowane, inaczej będą tracić swoje wartości odżywcze, wysychać i przesiąkać innymi zapachami wewnątrz zamrażarki. Wygodnym rozwiązaniem są strunowe woreczki: można używać ich wielokrotnie i zajmują mało miejsca. Nadają się nawet do mrożenia zup czy sosów. Wówczas, gotowy produkt najlepiej rozłożyć płasko na tacce w zamrażarce. Po tym, jak produkt zesztywnieje możemy woreczki poukładać jeden obok drugiego. Natomiast lepiej nie pakować produktów w folię aluminiową. Według Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zarówno folia aluminiowa, jak i pojemniki wykonane z dodatkiem aluminium mogą powodować przenikanie tego pierwiastka do żywności w trakcie przechowywania. Przydatnym opakowaniem są także słoiczki. Zajmują więcej miejsca niż woreczki, ale wystarczają na dłużej i są wygodniejsze w zastosowaniu. Uwaga: pamiętajmy, że płyny zwiększają swoją objętość przy zmianie stanu z ciekłego w stały. Wystarczy zostawić trochę wolnej przestrzeni, aby słoik nie uległ uszkodzeniu.

· Oznaczamy

Aby spamiętać, co zawiera nasza zamrażarka zapisujmy zawsze co i kiedy mrozimy. Dodatkowo, można założyć notatnik, w którym będziemy odnotowywać co się wkłada i wyjmuje z zamrażalki. Również czas przechowywania produktów w zamrażarce jest istotny, dlatego w pierwszej kolejności należy spożywać dania/produkty ze starszą datą mrożenia.

Maksymalny czas przechowywania w zamrażarce

Dotyczy produktów zamrożonych bezpośrednio po zakupie lub przygotowaniu [2]:

  • pieczywo: 2-3 m-ce
  • mięso mielone – do 2 miesięcy
  • mięso drobiowe cały kurczak lub indyk– do 12 miesięcy
  • mięso wieprzowe – do 4 miesięcy
  • mięso wołowe- do 8 miesięcy
  • wędlina, pakowana próżniowo – do 2 miesięcy
  • ryby chude – do 6 miesięcy
  • ryby tłuste – do 3 miesięcy
  • grzyby – do 8 miesięcy
  • zupy, buliony, gulasze – do 3 miesięcy
  • ugotowane mięso i drób – 2 – 6 miesięcy
  • jaka – żółtko do 8 miesięcy, białko do 10 miesięcy
  • twardy ser np. parmezan – do 3 miesięcy
  • surowe ciasto (drożdżowe, francuskie, naleśnikowe, kruche) 2 - 3 miesiące

· Układamy

Wkładając odpowiednio przygotowane produkty do zamrażarki pamiętajmy o zasadzie FIFO – first in, first out. Zawsze układajmy produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia głębiej, tak aby mieć pewność, że w pierwszej kolejności wyciągniemy produkty, które są w zamrażarce dłużej.

W przeciwieństwie do chłodziarek, w zamrażarce powinniśmy układać produkty ciasno, najlepiej jak wszystkie szuflady są wypełnione. Oszczędzamy wtedy miejsce oraz energię. Dodatkowo już mocno zmrożone produkty przyspieszą mrożenie tych świeżo włożonych.

· Mrozimy tylko raz

Pilnujmy zasady, żeby nigdy nie zamrażać tego, co już raz rozmroziliśmy. Sprawdzajmy w opisie na etykiecie, czy produkt był już mrożony lub rozmrożony. Jeśli tak się stało nie możemy ponownie zamrażać go w domu. Mrożenie nie zabija bakterii, sprawia jedynie, że się nie namnażają. Dlatego ponowne mrożenie już rozmrożonej żywności stanowi duże zagrożenie. Jednak, jeśli rozmrożony produkt został poddany obróbce w wysokiej temperaturze – może być zamrożony.

Źródło: Adobe Stock.

To jak już wiemy, jak mrozić, zastanówmy się czy wszystko można zamrażać? Pamiętajmy, że są produkty, które się nie nadają do tego procesu.

Czego, nie powinniśmy mrozić?

  • Jaj w skorupce ani gotowanych na twardo. Możemy za to zamrozić oddzielnie surowe białka i żółtka.
  • Warzyw z dużą zawartością wody – sałaty, selera naciowego, pomidora– po rozmrożeniu stracą jędrność.
  • Napojów gazowanych i piwa –rozsadzą butelkę a cały gaz po rozmrożeniu uleci.
  • Ugotowanego makaronu – po rozmrożeniu będzie bardzo miękki i niesmaczny.
  • Miękkich, tłustych serów – typu camembert – będą wyglądały nieatrakcyjnie, pogorszy się ich smak.
  • Raz rozmrożonego produktu.

Co naprawdę warto mrozić?

  • Pieczywo, najlepiej już podzielone na kromki.
  • Gotowe dania – również poporcjowane.
  • Produktu zakupionego w większej ilości np. na promocji – udało nam się zaoszczędzić, to teraz zadbajmy, aby zakupione produkty jednak nie wylądowały w koszu.
  • Sezonowe owoce i warzywa – truskawki i jagody zimą to pyszny dodatek do deserów i przekąsek. Owoce oraz warzywa zamrożone i przechowywane do 6 miesięcy nie tracą swoich cennych wartości i smaku.
  • Mrożonki sklepowe – gotowe dania i bukiety warzyw – to świetny i szybki pomysł na obiad.
  • Masło, domowe kostki bulionowe, gotowy bulion, świeże zioła (będą wiotkie, ale nadal smaczne i wartościowe), gotowe ciasto na naleśniki i tarty.
  • Zioła – świeżo zebrany koperek czy natka pietruszki, po posiekaniu lub nawet całe gałązki możemy śmiało zamrażać. Jednym z ciekawszych sposób mrożenia ziół jest mrożenie posiekanych ziół z wodą w pojemniczkach na kostki lodu. Taka mrożona miętowa kostka świetnie się sprawdzi jako dodatek do napojów w upalne dni.

We wszystkich Biedronkach po raz kolejny realizujemy działania edukacyjne, promujące dobre praktyki w zakresie niemarnowania żywności. Więcej podpowiedzi, jak my, konsumenci możemy wyrzucać mniej jedzenia do kosza można znaleźć na stronie: https://www.biedronka.pl/pl/nie-marnujemy-zywnosci.

Przypisy:

[1] Raport Federacji Polskich Banków Żywności Nie marnuj jedzenia 2023

[2] https://www.foodsafety.gov/food-safety-charts/cold-food-storage-charts

Treść została przygotowana przez Biedronkę we współpracy z Bankami Żywności.